Кърлежи

Какво представлява кърлежът?

Това са външни паразити, членестоноги, принадлежащи към Разред Акари, които се хранят с кръвта на гостоприемника.

Къде живеят?

Зависи от фазата на цикъла на развитие, в който се намират - могат да живеят както по повърхността на кожата на кучето, така и в околната среда.
По кои животни паразитират?
Главно по домашните, дивите животни, включително и човека.

Как се храни кърлежът?

Кърлежът може да бъде открит по земята, в зоните с растителност, но също така и по стените, т.е. в очакване да се прехвърли върху гостоприемник. Когато усети преминаване на гостоприемник, кърлежът се пренася върху него и започва да обхожда тялото му, докато намери сигурно място, като например врата или главата, от където кучето не може да го отстрани. След това впива всмукателното си хоботче в кожата и в продължение на часове се храни от кръвта на гостоприемника. След като се нахрани с кръв се пуска доброволно от гостоприемника и пада на земята, където продължава цикъла си на развитие.

Защо кърлежите са толкова вредни за животните и за човека?

Съществуват различни механизми, чрез които кърлежът може да причини заболяване или нараняване у гостоприемника:
Наранявания по кожата, причинени от действието на устния апарат на кърлежа.
Токсично действие на слюнката на кърлежа, съдържаща невротоксини, които могат да причинят парализа.
Поглъщането на големи количества кръв може да доведе до отпадналост.
Предаване на други заболявания, причинени от протозоите, бактерии и вируси.

Какво е зооноза?

Терминът зооноза се използва за заболяване, предавано от животно на човек, което оказва влияние и върху общественото здраве.

Какви заболявания могат да предават кърлежите?

Всеки вид кърлеж може да предаде една или няколко болести, между които:
Бабезиоза: Болест, причинена от Babesia canis и B. gibsoni, протичаща с треска, анорексия и анемия. Заболяването е с фатален край, ако кучето не бъде лекувано навреме.
Борелиоза или Лаймска болест: най-важната от зоонозите, пренасяни от кърлежи. Причинена е от бактерията Borrelia burgdorferi, която предизвиква треска, анорексия, полиартрит, миопатии и аденопатии.
Ерлихиоза: Болест, причинявана от бактерията Ehrlichia canis която причинява треска, дихателни проблеми, отоци и повръщане, в острата си форма.
През кой период от годината се срещат повече кърлежи и защо?
Кърлежите се нуждаят от специфични условия за тяхното правилно развитие, главно температура, влажност и интензитет на дневната светлина. Когато се увеличава дневната светлина и температурата, се увеличава и активността на кърлежите. Следователно периодът на кърлежите може да се разгърне от пролетта до есента.

Какъв е цикълът на развитие на кърлежа?

Цикълът на развитие се състои от четири стадия: яйце, лавра, нимфа и имаго. Женските се хранят обилно с кръв, докато мъжките – с по-малко.
Съвокуплението между мъжкия и женския става на повърхността на кожата на гостоприемника. Женската се нуждае от хранене с кръв за доброто узряване на яйцата. Нахранената женска пада на земята и снася около 3000 до 5000 яйца.

Какво да правя с кърлежите, които вече са по моето куче?

Ранното премахване на кърлежите е ключът за предпазване от предаване на заболяването. Потърсете помощта на ветеринарен лекар за кучето. Ако са намерени само малък брой кърлежи, те могат да бъдат премахнати ръчно, като се използват пинсети за хващане на кърлежа възможно най-близо до кожата с бавен и сигурен натиск. Избягва се извиването или скъсването на кърлежа, така че устния му апарат да не остане в кожата и Вие, или животното, да бъдете изложени на инфекция. Силното опаразитяване с кърлежи трябва да се третира с акарицид - продукт, който убива кърлежите.

Кърлежи